Воловецька селищна рада
Закарпатська область

УВАГА! Небезпечний алерген.

Дата: 04.08.2020 10:23
Кількість переглядів: 743

Фото без описуУВАГА!  Небезпечний алерген.

Амброзія полинолиста – небезпечний карантинний бур’ян

   Амброзія полинолиста – один з небезпечних карантинних бур’янів. Це однорічна, дводольна рослина родини складноцвітних. Через свою вийняткову шкодочинність, негативний вплив на здоров’я людей, амброзія посідає одне з перших місць серед злісних бур’янів.

Амброзія являє собою велику небезпеку,через потужну надземну масу і кореневу систему, вона збіднює і висушує грунт.

Коренева система, при сприятливих умовах може сягати вглиб до 2-4 м, що в свою чергу ускладнює боротьбу і збирання урожаю, особливо зернових. На луках і пасовищах амброзія полинолиста витісняє злаково-бобові трави і різко знижує якість кормів. Тварини амброзію не поїдають, бо вона містить до 0,15 % гірких ефірних олій.

Амброзія також є небезпечна для здоров’я людини. Під час цвітіння кожна рослина амброзії утворює мільярди пилкових зерен, які переносяться вітром на великі відстані, викликаючи у чутливих людей алергічне захворювання – полліноз.

Методи боротьби.

Агротехнічні методи – комплексний підхід до вирощування с/г культур. Густі і добре розвинені посіви озимих сильно пригнічують бур’ян, який гине до цвітіння, особливо при повторних посівах культур. Посіви пізніх просапних культур є джерелами засмічення полів амброзією. На невеликих площах і на присадибних ділянках потрібно проводити механічну боротьбу шляхом ручного прополювання і скошування. Але слід пам’ятати, що після скошування амброзія починає інтенсивно відростати і галузитися, тому скошування необхідно проводити по мірі відростання бур’яну (3-4 рази на літо).

Особливу увагу при боротьбі з амброзією полинолистою слід приділяти необроблюваним землям: смугам відчуження шосейних і залізничних доріг, ліній електропередач, зрошувальним системам, пустирям, вигонам. По можливості, такі землі повинні засіватися багаторічними злаковими травами і їх сумішами з бобовими. Травосуміші утворюють більш щільний травостій і витісняють бур’ян.

Хімічні методи боротьби можна проводити у господарствах на великих площах. Застосовуються гербіциди дозволені до використання на Україні. Для невеликих площ і присадибних ділянок можна використати натрієву і амінну сіль 2-3 кг/га в суміші з аміачною селітр.

Амброзія полинолиста - бур’ян надзвичайно шкодочинний, за сильного засмічення витісняє інші бур’яни  та відчутно знижує врожай сільгоспкультур. Рослина однорічна, розмножується насінням, сходи  з’являються в квітні–травні, цвіте з другої половини липня до жовтня. Засмічує посіви просапних культур, озимі та ярі зернові, трави, технічні культури, сади, виноградники, а також подвір’я, присадибні ділянки, парки, пустирі, узбіччя доріг, залізничні насипи, береги річок і ставків, полезахисні смуги. Рослина має потужну  кореневу систему, бур’ян здатний тривалий час (до двох тижнів) витримувати підтоплення, утворюючи при цьому  додаткове коріння, рослині властива висока регенераційна властивість, вид має високу пластичність щодо температури повітря та вологості ґрунту. Переноситься насіння амброзії полинолистої з насіннєвим матеріалом, відходами, соломою, транспортними засобами, тваринами та людиною, розноситься водою під час повені, злив і при зрошенні.

          Заходи боротьби з амброзією полинолистою

     1.   В  населених пунктах :

-  знищення рослин за допомогою перекопування або переорювання ґрунту з подальшим висіванням на цих ділянках газонних трав, які б створювали штучні фітоценози  із суцільного рослинного покриву, здатного пригнічувати амброзію;

  • викопування рослин амброзії із коренями і знищення їх спалюванням або захороненням  у санітарних ямах;
  •  періодичне скошування рослин до початку цвітіння.

     2.  На узбіччях доріг і залізничних насипах, неугіддях, присадибних ділянках, на розпайованих землях:

  • періодичне викошування рослин до початку цвітіння;

      -  застосування гербіцидів суцільної дії (аргумент, домінатор, клінік, раундап макс,  напалм, отаман, торнадо, ураган форте, чистопол та ін). Норма внесення для знищення  даного буряну 150-200 мл на 10 л води додержуючись санітарних норм при застосуванні пестицидів.

     3.    На полях сівозмін:

  • чітке дотримання технології обробітку ґрунту;
  • дотримання агротехнічних заходів догляду за посівами;
  • застосування гербіцидів;
  • своєчасне обкошування країв полів, меліоративних каналів, тощо.

Одним з основних завдань  Держпродспоживслужби управління фітосанітарної безпеки відділу карантину рослин є виявлення, локалізація та ліквідація небезпечних шкідливих бур’янів, які повинні вирішуватися комплексно за участю органів місцевого самоврядування, місцевими органами влади на ввірених їм  адміністративних територіях, землевласників та землекористувачів, підприємств автомобільних доріг, залізничних станцій, управлінь водних господарств, оскільки проблемними ділянками, які займають шкідливі бур’яни  є  пойми річок, землі розпайовані для власного використання землекористувачами, що не обробляються, пустирі, лінії електропередач, узбіччя шосейних та залізничних доріг.

Зокрема, доцільно:
- привернути увагу населення та громадськості до проблеми, пов`язаної із засміченням земель  шкідливими бур`янами;

- запровадити практику проведення толоки по благоустрою й очищенню території (селища) села  та оголошення червня-жовтня - місяцями по знищенню небезпечних бур’янів;
- провести боротьбу та ліквідацію бур’янів у населених пунктах, узбіччях доріг (автошляхів і залізниць), прилеглих канавах, полях сільгосп товаровиробників, на залишених полях, що повністю заростають за участю громадян через центри зайнятості;

       ПРИ ВИЯВЛЕННІ АМБРОЗІЇ ПОЛИНОЛИСТОЇ ПОВІДОМЛЯЙТЕ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБУ У ВОЛОВЕЦЬКОМУ РАЙОНІ!

                                                                                                                                                                                                                                                                                      Головний спеціаліст відділу карантину рослин                      Гафинець М.Й

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь