A A A K K K
для людей із порушенням зору
Воловецька селищна рада
Закарпатська область

ХТО РОЗДМУХУЄ СКАНДАЛ НАВКОЛО ВІТРЯКІВ?

Дата: 02.03.2018 16:00
Кількість переглядів: 855

  

   28 лютого 2018 року в смт Воловець перед адмінбудівлею райдержадміністрації висловлювали протест немовби наші сусіди - представники територіальних громад Міжгірського району.

  

Та акцію було проанонсовано засобами масової інфрмації, як ніби то самі воловчани протестували, наприклад на https://clipnews.info/2018/03/u-volovtsi-protestuvaly-proty-budivnytstva-vitrovoi-elektrostantsii-na-borzhavskii-polonyni-video/ - "У Воловці протестували проти будівництва вітрової електростанції на Боржавській полонині". Хоча це зовсім не так, воловчани не виступали проти, і мешканців Пилипця також не було. Фактично приїхали з десяток власників готелів у с. Пилипець, парапланеристів, більшість з яких навіть не є міжгірчанами.

   Звичайно, будь яка людина має право висловити свої думки з будьякого питання, та оскільки висловлюване протестувальниками часто було надуманим, не відповідало дійсності, спотворювало факти, вважаємо за необхідне внести деяку ясність.

   1. Найчастіше звучало, що інвестор веде свою діяльність кулуарно, мало не таємно, шляхом змов з місцевою владою. Сказане не відповідає дійсності, навіть на стадії попередніх кроків до вітрової електростанції на Воловеччині, процес висвітлювався у місцевій пресі, на сайті селищної ради, в репортажах обласного телебачення - https://www.youtube.com/watch?v=wYAu87tUb9Q,, на громадських обговореннях. Звичайно, це робилося на рівні громади селища, району. Мешканці вирішували питання свого життя, на що мають повне право. При цьому оголошення пропонували взяти участь в обговореннях всім бажаючим, чому неважко переконатися, переглянувши даний сайт. Як відбувався процес в інших районах, нам невідомо і воловчани не їздили до сусідів влаштовувати мітинги.
   2. Найчастіше звучить аргумент про те, що вітряки завадять кажанам. Заявляють це дилетанти, повторюючи невідомо де почуте. Цікаво, хтось із них хоч раз бачив кажана, який полюбляє для відпочинку і ночівлі печери та дерева, на голій, вітряній полонині? Якщо ж дійсно є загроза кажанам, про це мали б висловитися фахівці з даного питання.
   3. Інший аргумент - зникне вода. Так, вода - це життя. Та знову ж таки, не маніфестанти, а фахівці, після відповідних досліджень, мають висловити свою вагому думку з цього приводу.
   4. Один із "дуже свідомих експертів" Валентин Волошин в інтервью на обласному телеканалі "Тиса" договорився навіть до того, що вітрові електростанції "не є стратегічно цінними для енергетики України" - http://tysa1.tv/?p=40747. Цікава думка!!! А також, що точно знає, документи на будівництво вітряків виготовляються інвестором з порушеннями і будуть ним "впарені" комусь іншому. Звідки у нього така конфіденційна інсайдерська інформація. Може експерт є посередником цієї оборудки?
   5. Переможець минулого Кубку Боржави на точність приземлення Андрій Когут наводив міфічні цифри "десятків тисяч" парапланеристів на Боржаві і астрономічні кошти, які вони нібито залишають за своє перебування тут. При цьому відомий парапланерист не може не знати, що в Україні нараховується всього близько 470 сертифікованих пілотів, а в змаганнях, де він переміг, з них брало участь аж... 13 (тринадцять!). Воловчанам доводилося близько стикатися з перапланеристами і їхніми змаганнями на Боржаві. Зазвичай це цікаві, чудові, відкриті і відчайдушні люди, які заслуговують поваги. Але їхні представники мають визнавати, що загальні кількість учасників польотів жодного разу не доходила до сотні, з них менше половини змагалися, інші просто літали в своє задоволення. Загальна тривалість польотних днів, в залежності від погоди, складала 3-5 днів. Змагання проводяться 1-2 рази в рік. Можливо, іноді кілька чоловік приїздить потренуватися. Ще 1-2 пілоти заробляють, катаючи туристів по 600-800 грн. за один спуск на протязі кількох хвилин. Та це також добре, але цікаво, скільки податку вони сплачують до бюджету?
   6. Власники готелів намагалися виступити від всього загалу туристів-пішохідників, але ж вони не мають до них жодного відношення, оскільки їхні клієнти, це лижники в зимовий період і постояльці влітку, які спускаються гірськолижними тасами, або ж погулюються до водоспаду. Максимум, піднімаються кріселкою до верхньої станції і спускаються назад. Для даної категорії відпочивальників вітряяки не є завадою. Знову ж таки, постає цікаве питання, а скільки ця категорія противники вітрової енергетики сплачуює до бюджету, зокрема туристичного та акцизного збору?
   7. Складається враження, що парапланеристи, відстоюючи свої вузько корпоративні інтереси пятиста осіб, хочуть мати Боржаву недоторканною резервацією, таким собі своїм власним сквером. Цікаво, а при цьому ким вони бачать місцеве населення - недалекими верховинцями в постолах і гунях, бідних аборигенів до задоволення своїх послуг?
   8. Можливий інший варіант, і парапланеристи є лише пішаками в чужій грі, грі тих, хто не отримав від інвестора "відкат", на який розраховував? При цьому домішує місцеві політичні інтереси. Якщо так, то такі особи, намагаючись отримати сенсацію, ведуть небезпечну гру, зіштовхнуючи лобами громади двох дружніх сусідніх районів, доводячи до кулаків. На щастя, у людей з обох сторін вистачило витримки і толерантності зупинитися на словесних доводах.
   9. Не слід ігнорувати думку місцевої громади, яку було висловлена на слуханнах і концентровано в прийнятих рішеннях. На жаль, в ЗМІ не було сказано, що представники воловецької громади і під час акції виступили якраз за вітрову енергетику, а не проти, і у них були на це свої аргументи. Основний - якщо науково обгрунтовані експертизи однозначно доведуть, що проект шкідливий для Боржави, то і воловецька громада виступлять проти його впровадження. Звичайно, цієї ж думки дотримується і селищна рада, яка представляє свою громаду.
   10. На останок слід зазначити, що відношення до будь-якого реального інвестора має бути максимально толерантним. Навіть якщо йому буде відмовлено, то це має бути не під тиском галасливих бездоказових мітингів і політиканів, які відстоюють свої власні, а не громадські інтереси, а на підставі науково аргуметованих доказів, авторитетних експертиз. Оскільки в нашому краї, та й у державі також, поки що не помічено конкурсу інвесторів, не видно їх черг і змагання між собою. Чому? Що їх відлякує від нас? Може якраз подібна підкилимна боротьба, бездоказовість і безпідставність звинувачень їх у махінаціях від доморощених "експертів", намагання отриами горезвісні "відкати"?
Адмін

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь