A A A K K K
для людей із порушенням зору
Воловецька селищна рада
Закарпатська область

Новий закон про ЖКГ: відповідальність за газові труби в будинках-на мешканцях

Дата: 31.05.2021 11:55
Кількість переглядів: 1157

До відома громадян! 

Новий закон про ЖКГ: відповідальність за газові труби в будинках — на мешканцях

16 нещасних випадків, пов’язаних із використанням газу у побуті, сталися на Закарпатті упродовж останніх чотирьох років. За цей період постраждали 28 осіб, 10 з яких загинули. Найпоширеніша причина — отруєння чадним газом. Про це під час засідання ради голів ОСББ, яке проходило в Ужгородській міській раді, розповів технічний директор АТ «Закарпатгаз» Сергій Козар.

«Чому ми говоримо про період з 2018 року? Тому що саме тоді остаточно втратив силу наказ, яким Укргаз зобов’язував оператора ГРМ проводити технічне обслуговування внутрішньобудинкових мереж.  А такі заходи просто необхідно проводити з метою виявлення витоків газу, запобігання виникненню аварійних ситуацій і, що найважливіше, людських втрат. Відсутність регулярного технічного обслуговування мереж призводить до погіршення їх стану та підвищує ризик виникнення аварійних ситуацій», — пояснив Сергій Козар.

З 1 травня поточного року внесено зміни до закону «Про житлово-комунальні послуги», який врегульовує дане питання.  Відповідно до них, мешканці усіх багатоповерхових будинків повинні мати укладені договори на проведення технічного обслуговування внутрішньобудинкових газових систем. До того ж, закон стосується абсолютно всіх будинків, незалежно від форми управління (ОСББ, ЖРЕРи, КП, БК тощо).

До 1 липня Національна комісія з питань регулювання енергетики та комунальних послуг розробить Типовий договір, а Міненерго чітко визначить перелік робіт, які входять у дану послугу. Зокрема, йдеться про перевірку газових систем на щільність, герметичність, корозійні ушкодження тощо.

Споживачі можуть укласти договір на технічне обслуговування систем газопостачання із будь-якою фірмою, яка має відповідні дозвільні документи на проведення таких робіт. Зокрема, АТ «Закарпатгаз» є сервісною організацією, яка виконує всі види робіт з технічного обслуговування газової мережі та обладнання, має великий досвід у цьому і володіє необхідними ресурсами та кваліфікованими спеціалістами, аби проводити такі роботи на високому рівні.

Під час зустрічі було наголошено, що перш ніж вийти на ринок в пошуках постачальника послуги, співвласники повинні підписати акти розмежування із «Закарпатгазом». Цей документ дозволяє встановити чітку межу між газовими трубами, які належать мешканцям будинку і мережами, які обслуговує газорозподільна компанія. Відповідно до кодексу ГРМ та правил утримання житлових будинків та прибудинкових територій, оператор ГРМ відповідає за розподільчі та підвідні газопроводи, співвласники та власники багатоквартирних будинків — за технічний стан труб, які є в самому будинку. Йдеться про частину газопроводу, який розташований після крану на вводі, вентилю чи засувки.

«Це питання досить нагальне і є на часі. Адже порушення під час експлуатації газових приладів чи зношені газові мережі можуть стати причиною непоправного. Всі голови ОСББ повинні усвідомити, що вони зобов’язані укладати договори на технічне обслуговування внутрішніх мереж. А стосовно оплати, ймовірніше, кожен мешканець отримуватиме квитанцію індивідуально. Думаю, це будуть зовсім невеликі суми», — зазначила голова Ради голів ОСББ в Ужгороді Марина Куберка.

Вартість послуг з технічного обслуговування визначається для кожного окремого споживача і залежить від наявних газових приладів у помешканні та кількості квартир у будинку. Для отримання необхідних консультацій або укладання договору з газовою компанією, споживачі природного газу можуть звернутись до клієнтських просторів 104.ua, які розташовані у кожному районі Закарпаття.

                                                                                                    Пресслужба АТ «Закарпатгаз»

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь