A A A K K K
для людей із порушенням зору
Воловецька селищна рада
Закарпатська область

ІНФОРМАЦІЯ ВІД ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В ЗАКАРПАТСЬКІЙ ОБЛАСТІ

Дата: 07.09.2022 11:14
Кількість переглядів: 366

                     

       Як правильно закладати картоплю на зберігання.

 

        

     Підготовка до зберігання.

    Щоб урожай картоплі успішно пролежав усю зиму, потрібно правильно його викласти та зберігати. Підготовка картоплі до зберігання починається ще до її викопування. Щоб урожай  довго лежав, бульби обов’язково повинні до кінця дозріти, набрати потрібну вагу і зібрати корисні речовини. Викопувати картоплю слід у сонячну суху погоду, після чого її треба підсушити в тіні на відкритому повітрі. А от картоплю, призначену для посадки, в процесі просушування рекомендується кілька годин витримати на сонці. Під впливом сонячних променів утворюється не лине хлорофіл, а й синтезується алкалоїд соланін – отруйна речовина, яка володіє фунгіцидними і інсектицидними властивостями, захищає картоплю від псування і шкідників. Для зберігання на зиму слід відбирати тільки цілі і здорові бульби, відбраковуючи пошкоджені картоплини і бульби, уражені гниллю.

Для тривалогоз берігання придатна лише картопля середнього і пізнього строків достигання – пам'ятайте про це.

Умови зберігання.

Бульби картоплі досить чутливі до перепадів температури. При зберіганні в теплі вони зморщаться, стануть м′якими і почнуть пускати паростки. Якщо ж температура навколишнього повітря стане близькою до нуля, крохмаль, що міститься в картоплі перетвориться на цукор, в результаті чого цей овоч стане малоїстівним та несмачним. Оптимальними для зберігання картоплі є температура 2-3°С і вологість повітря 80-90% .

Як зберігати.

Ідеальни варіант для зберігання картоплі – дерев´яні ящики, з доступом повітря з усіх боків. Найпростіший – насипом у дощатих загорожах. Оптимальна висота купи при цьому – до 1.5м, а для пізніх сортів – до 3м. Щоб уникнути запотівання верхнього шару картоплі, її рекомендується накрити підручним гігроскопічним матеріалом: рогожею, грубою ковдрою або мішковиною. Добре вбирають вологу розташовані поверх картоплі мішки, наповнені деревною стружкою або тирсою чи розкладені шаром буряки. Відмінно зберігається картопля, пересипана піском – 1:10. Стримує розвиток фітопатогенних мікроорганізмів та запобігає втраті тургору обпилювання коренеплодів крейдою або вапном, які можна змішувати з піском.

Під час зимового зберігання картоплю перебирати потрібно, так як в нійможуть виникнути різні інфекційні хвороби. Перебирання бульб необхідно починати, як тільки ви помітите розкладаються бульби — цебактеріальна м'яка гниль.

Перебираючикартоплю, треба виймати з сховища не тількигнилібульби, але і всіті, щостикаються з ними. Якщо на поверхні лежать тількиздоровібульби, але від контейнера виходитьнеприємний запах, і в приміщенніз'явилисядрібні мушки — дрозофіли, цетежознакигнилі. Такукартоплюнеобхідноперебрати всю, видаляючихворі і зараженібульби.

 

                                                                 Держпродспоживслужба в Закарпатській області

                                         


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь