A A A K K K
для людей із порушенням зору
Воловецька селищна рада
Закарпатська область

ІНФОРМАЦІЯ ПРО БЕЗПЕКУ ПРАЦІ ПРИ ПРОВЕДЕННІ ВЕСНЯНО-ПОЛЬОВИХ РОБІТ

Дата: 27.03.2023 14:14
Кількість переглядів: 150

 З огляду на проведення на Закарпатті посівної кампанії Західне межрегіональне управління Держпраці нагадує про безпеку праці при проведенні весняно - польових робіт.

В Україні набирають оберти весняно-польові роботи. Це дуже складний і насичений процес, який до того ж потребує посиленої уваги до безпеки праці.

За попередні три роки в Україні близько 25 відсотків важкотравмованих у сільському господарстві припадає на березень-травень, і найчастіше ці травми трапляються при виконанні робіт на полях.

Найнебезпечнішими виробничими факторами, що впливають на виникнення нещасних випадків, є перекидання і наїзди, дія предметів, що рухаються і обертаються, ураження електричним струмом. Ці причини у сільському господарстві спричиняють третину травмувань. Значний вплив на умови праці здійснюють й кліматичні умови. Найвищий рівень смертельного травматизму спостерігається серед водіїв, механізаторів, підсобних робітників, сторожів .

У зв’язку з реформуванням аграрного сектора збільшилася кількість малих підприємств, де відсутні служби охорони праці, не проводиться відповідна систематична робота із забезпечення безпеки праці.

Найчастішими причинами нещасних випадків є:

- допуск до роботи без проведення відповідного навчання та перевірки знань з питань охорони праці;

- не виконання вимог інструкцій з охорони праці, а також експлуатація  сільськогосподарської техніки, що вичерпала свій ресурс.

- працівники належно не забезпечуються необхідними засобами індивідуального захисту, не завжди проводяться медичні огляди.

- відбувається травмування й через незнання безпечних прийомів праці, порушення виробничої і трудової дисципліни, адже більшість нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань трапляються через особисту необережність і невиконання працівниками елементарних норм охорони праці.

Виходячи із аналізу причин і обставин виробничого травматизму, ефективними заходами профілактики можуть стати: посилення трудової та виробничої дисципліни; належна організація проведення відповідних інструктажів, навчання та перевірка знань з питань охорони праці; проведення попередніх та періодичних медичних оглядів працівників; забезпечення працівників відповідними засобами індивідуального захисту.

Вище перелічені заходи не вимагають від керівників сільгосппідприємств значних фінансових, трудових та матеріальних витрат,                    в той же час сприятимуть збереженню життя і здоров’я працюючих, зменшенню матеріальних та моральних збитків.

Держпраці наполегливо рекомендує роботодавцям, керівникам сільськогосподарських підприємств, головам фермерських господарств, інженерам з охорони праці напередодні розпалу весняно - польових робіт посилити профілактичну роботу по запобіганню виробничого травматизму                  в поточному році.

Крім того, повідомляємо про можливість отримання роботодавцями інформаційної підтримки щодо додержання вимог законодавства про працю та безпеку праці під час організації весняно - польових робіт.

Зокрема консультації можна отримати:

☎️по телефону: +38 068 140 41 20 (вартість згідно з тарифами вашого оператора);

через месенджери Viber, WatsApp, Telegram за номером телефону +38 068 140 41 20;

електронною поштою: interaktuvnyiinspektor_z@ukr.net;

заповнивши форму для отримання роз’яснення: https://forms.gle/LCiAbqjAxTRPjiFbA.

 Крім цього, повідомляємо, що консультації з вищезазначених питань надаються працівниками Управління інспекційної діяльності у Закарпатській області по телефону: +38 095 469 08 95.

Також консультації можна отримати безпосередньо в приміщенні Управління інспекційної діяльності у Закарпатській області за адресою: м. Ужгород, вул. Минайська, 16.

Більше інформації з питань безпеки праці, трудового законодавства - на порталі Держпраці: https://pratsia.in.ua/index.php.

 

Західне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь