A A A K K K
для людей із порушенням зору
Воловецька селищна рада
Закарпатська область

28 ВЕРЕСНЯ - ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ ЗІ СКАЗОМ

Дата: 28.09.2023 10:20
Кількість переглядів: 217

 

         Фото без опису28 вересня Всесвітній день боротьби зі сказом (World Rabies Day) заснований з ініціативи Всесвітнього альянсу з боротьби зі сказом, щорічно відзначається та покликаний привернути увагу громадськості до надзвичайно небезпечної зооантропонозної хвороби, яка, зазвичай, у людей та тварин закінчується летально. Саме в цей день 1895 року помер французький вчений Луї Пастер, якому людство зобов’язане створенням вакцини та впровадження щеплень проти сказу. У 1885 році він зробив щеплення хлопчику, якого покусав собака, хворий на сказ. Проведена вакцинація врятувала життя постраждалому, з того часу саме антирабічне щеплення є основою збереження життя при даному захворюванні.

Мукачівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області нагадує, на сказ хворіє більшість теплокровних тварин. Людина, яку вкусила чи ослинила скажена тварина, має великий ризик теж захворіти. Цього року в нашій області було зареєстровано 8 випадків сказу тварин, в Мукачівському районі – 2 (захворіли 1 – собака та 1 – лисиця).

При кожному випадку сказу тварин Держпродспоживслужбою області проводиться повний комплекс необхідних протиепізоотичних заходів та епідемічне розслідування. Зокрема, встановлюється кількість постраждалих осіб, в яких був контакт із скаженою твариною. Всі вони направляються на консультацію до рабіолога (травматолога), який в свою чергу встановлює потребу у проведенні вакцинації.

Для боротьби із поширенням сказу виконується комплекс антирабічних ветеринарно – санітарних заходів, направлених на профілактику та ліквідацію захворювання і передбачає безкоштовну вакцинацію домашніх тварин, включаючи обов'язкову вакцинацію всього поголів'я собак і котів на території району, а сільськогосподарських тварин – при спалахах захворювання, пероральну вакцинацію диких м’ясоїдних, для створення імунного фону в дикій фауні, проведення роз’яснювальної роботи серед населення та інше.

Так цього року на території Мукачівського району протирабічною вакцинацією охоплено 80 голів ВРХ, 10000 собак, 4500 котів. Здійснено дві кампанії (весняна та осіння) з ручного розкладання принад з вакциною в мисливських угіддях району, розкладено 9920 приманок на площі 396.8 км2

Однак випадки захворювання на сказ трапляються досить часто, тому коли Вас вкусила тварина, або її слина потрапила на Вашу шкіру, то потрібно якнайшвидше ретельно промите дане місце водою з милом, обробити краї рани розчином йоду, накласти пов’язку та звернутися у травматологічний пункт. Чим швидше постраждалий звернеться по допомогу до лікаря – тим більше шансів на успішну імунопрофілактику. Ще одна важлива умова – необхідно встановити особу господаря тварини, щоб можна було забезпечити ветеринарний нагляд за нею.

Заходи профілактики та захисту від сказу:

• Суворо дотримуйтеся правил утримання домашніх тварин.

• Щорічно щеплюйте тварин проти сказу!

• Вигулюйте собак у спеціально відведених місцях, не пускайте їх гуляти без нагляду.

• Уникайте контактів з дикими та безпритульними тваринами.

• У разі зміни поведінки домашньої тварини необхідно терміново звернутися до ветеринарного лікаря.

• Не слід вбивати тварину, яка покусала або нанесла подряпини людині, за нею має бути встановлено 10-денне спостереження.

Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх домашніх улюбленців!

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь