A A A K K K
для людей із порушенням зору
Воловецька селищна рада
Закарпатська область

ДЕНЬ КАРПАТСЬКОЇ УКРАЇНИ

Дата: 15.03.2019 07:13
Кількість переглядів: 587

Фото без опису   15 березня – День проголошення Карпатської України. Саме в цей день 1939 року Сейм (голова А. Штефан) проголосив державну самостійність Карпатської України.

   Прийнята парламентом Конституція, визначила назву держави - Карпатська Україна, державний устрій - президентська республіка, державну мову - українську. Державним прапором і гімном республіки - синьо-жовтий стяг і український національний гімн «Ще не вмерла Україна». Герб - червоний ведмідь на лівому срібному півполі й чотири сині і три золоті смуги у правому півполі та тризуб з хрестом на середньому зубі. Президентом Карпатської України обрано А. Волошина, який призначив прем'єр-міністром уряду суверенної держави Ю. Ревая.

   Представником Воловеччини в Соймі Карпатської України був уродженець села Верхні Верецьки Іван Грига. Після угорської окупації заарештований гонведами і розстріляний 18 березня 1939 року в урочищі Широке Поле біля Воловця.

   В ніч з 13 на 14 березня 1939 року хортистська Угорщина, за підтримкою гітлерівської Німеччини розпочала війну проти Карпатської України. Частини Карпатської Січі (війська Карпатської України) вели кровопролитні бої з переважаючими силами противника на лінії Ужгород-Мукачево-Берегово-Севлюш. Найбільший бій відбувся на Красному Полі під Хустом. 16 березня 1939 року, ворог захопв місто, а 18 березня, більша частина території Карпатської України була окупована угорськими військами.
   У гірських районах Карпатської України загони Карпатської Січі продовжували боротьбу з угорськими регулярними частинами до кінця травня 1939 року.
   Період існування Карпатської України був недовгим, але став однією з найяскравіших сторінок багатовікової боротьби карпатських українців за становлення української державності. Ми маємо всі підстави гордитися нашими предками.

   Голова Закарпатської ОДА Москаль Г.Г. оголосив 15 березня, День проголошення Карпатської України, вихідним днем (робочий день переноситься на 6 квітня). 

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь