Воловецька селищна рада
Закарпатська область

КАРПАТСЬКА УКРАЇНА

Дата: 14.03.2018 14:53
Кількість переглядів: 910

Фото без опису   15 березня – День проголошення Карпатської України.

  В цей день 1939 р. Сейм (голова А. Штефан) проголосив державну самостійність Карпатської України.

   Прийнята парламентом конституція, визначила назву держави - Карпатська Україна, державний устрій - президентська республіка, державну мову - українську. Державним прапором та гімном республіки - синьо-жовтий стяг і український національний гімн «Ще не вмерла Україна». Герб - червоний ведмідь на лівому срібному півполі й чотири сині та три золоті смуги у правому півполі та тризуб з хрестом на середньому зубі. Президентом Карпатської України обрано А. Волошина, який призначив прем'єр-міністром уряду суверенної держави Ю. Ревая.
   Представником Воловеччини в Соймі Карпатської України був уродженець села Верхні Верецьки Іван Грига. Після угорської окупації заарештований гонведами і розстріляний 18 березня 1939 року в урочищі Широке Поле біля Воловця.
   В ніч з 13 на 14 березня 1939 р. хортистська Угорщина, за підтримкою гітлерівської Німеччини розпочала війну проти Карпатської України. Частини Карпатської Січі (війська Карпатської України) вели кровопролитні бої з переважаючими силами противника по лінії Ужгород-Мукачево-Берегово-Севлюш. Найбільший бій відбувся на Красному Полі під Хустом. 16 березня 1939 р., ворог зумів захопити місто, а 18 березня, більша частина території Карпатської України була окупована угорськими військами.
   У гірських районах Карпатської України загони Карпатської Січі продовжували боротьбу з угорськими регулярними частинами до кінця травня 1939 р.
   Недовгий період існування Карпатської України став однією з найяскравіших сторінок багатовікової боротьби карпатських українців за становлення української державності.
   Голова Закарпатської ОДА Москаль Г.Г. оголосив 15 березня, день проголошення Карпатської України, вихідним днем (робочий день переноситься на 21 квітня).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь