A A A K K K
для людей із порушенням зору
Воловецька селищна рада
Закарпатська область

ВІД БЮРО ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ - 4

Дата: 19.07.2021 11:37
Кількість переглядів: 436

Фото без опису    До уваги громадян! Публікація на тему: "Стягнення аліментів на дитину, яка продовжує навчання".

Стягнення аліментів на період навчання

 

Обов'язок батьків утримувати повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчатися після досягнення повноліття (незалежно від форми навчання), виникає за обов'язкової сукупності таких юридичних фактів:

  • досягнення дочкою, сином віку, який перевищує 18, але є меншим 23 років;
  • продовження навчання дочкою, сином;
  • потреба у зв'язку з цим у матеріальній допомозі;
  • наявність у батьків можливості надавати таку допомогу.

 

   Відповідно до пункту 20 постанови Пленуму Верховного суду України від 15 травня 2006 року № 3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів», обов’язок батьків утримувати повнолітніх дочку, сина, які продовжують  навчатися  після досягнення повноліття (незалежно від форми навчання), виникає за обов’язкової сукупності таких юридичних фактів:– досягнення дочкою, сином віку, який перевищує 18, але є меншим 23 років; продовження ним(нею, ними) навчання;– потреба у зв’язку з цим у матеріальній допомозі; наявність у батьків можливості надавати таку допомогу.

У разі відмови батька від сплати аліментів на утримання повнолітньої дитини, яка продовжує навчання, в добровільному порядку, необхідно звертатися до суду.

Відповідно до частини третьої статті 199 СК України, право на звернення до суду з позовом про стягнення аліментів має той з батьків, з ким проживає дочка, син, а також самі дочка, син, які продовжують навчання.

Позовна заява про стягнення аліментів на утримання повнолітнього сина (дочки), який (яка) продовжує навчання подається в порядку цивільного судочинства до районного, районного у місті, міського та міськрайонного суду за зареєстрованим місцем проживанням або перебуванням відповідача або позивача.

До позовної заяви, оформленої відповідно до вимог Цивільного процесуального кодексу України, додаються документи та докази, що обґрунтовують позовні вимоги (підтверджують право на стягнення аліментів): копія паспорта (позивача та дитини); копія свідоцтва про розірвання шлюбу; копія свідоцтва про народження дитини; довідка з навчального закладу про те, що дитина перебуває на навчанні та період навчання.

Відповідно до пункту 3 частини першої статті 5 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору звільняються позивачі у справах про стягнення аліментів, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів чи зміну способу їх стягнення, а також заявники у разі подання заяви щодо видачі судового наказу про стягнення аліментів.

Аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред’явлення позову.

Відповідно до частини другої статті 199 СК України, право на утримання повнолітніх дочки, сина припиняється у разі припинення ними навчання. Разом з тим, поновлення навчання (за умови недосягнення 23-річного віку) дозволяє звернутися з новим позовом до суду про стягнення аліментів.

 

 

                                                                                                       Воловецьке бюро правової допомоги


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь