A A A K K K
для людей із порушенням зору
Воловецька селищна рада
Закарпатська область

ЗАХИСТИМО СВІЙ УРОЖАЙ

Дата: 30.07.2021 15:06
Кількість переглядів: 763

Фото без описуДо уваги громадян!  

При потребі проти колорадського жука проводять обприскування одним із інсектицидів на основі діючих речовин та їх сумішей: хлорантраніліпрол, альфа-циперметрин, гамма-цигалотрин, циперметрин, лямбда- хлорантраніліпрол,  альфа-циперметрин, гамма-цигалотрин, циперметрин, лямбда-цигалотрин, тіаметоксам+лямбда-цигалотрин, ацетаміприд, імідаклоприд, тіаклоприд, хлорпірифос, клотіанідин, тефлубензурон, інші, відповідно «Переліку пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» (далі «Перелік…»).У липні на середньо та пізньостиглих сортах для захисту картоплі від хвороб застосовують препарати на основі діючих речовин: диметоморф+манкоцеб, флуопіколід+пропамокарбхідрохлорид, манкоцеб+пропамокарбхідрохлорид, пропінеб+ іпровалікарб, металаксил-М+манкоцеб, цимоксаніл+фамоксадон, цимоксаніл+оксихлорид міді, азоксистробін, азоксистробін+дифеноконазол, мандипропамід+дифеноконазол, диметоморф+манкоцеб, фенамідон+промокарбгідрохлорид, аметоктрадин+диметоморф, флуазинам+диметоморф, металаксил+цимоксаніл, інші дозволені.

У посадках овочевих культур у липні також відбуватиметься розвиток і поширення  хвороб.  Зокрема, у посадках томатів у разі випадання опадів, коливань денних та нічних температур повітря, ранкових рос проявиться та розвиватиметься фітофтороз, альтернаріоз. Для захисту культури від хвороб застосовують препарати на основі діючих речовин та їх сумішей: диметоморф+манкоцеб, манкоцеб+металаксил, манкоцеб+пропамокарбгідрохлорид, цимоксаніл+фамоксадон, азоксістробін, піраклостробін+метирам, флуопіколід+пропамокарб, аметоктрадин+диметоморф, фенамідон+пропамокарбгідрохлорид,  інші дозволені. Витрата робочої рідини 500 л/га. 

Проти хвороб томатів можна застосовувати біопрепарати, відповідно до «Переліку…».

У присадибному секторі для захисту томатів від хвороб дозволене використання фунгіцидів: ацидан, захист, інфініто, квадріс Топ, квадріс, кольт, консенто, ордан, метеор, ревус Топ, ридомілГолд, скор, танос, татту, тікос, фитал, фітофторин, цілитель, чемпіон, чемп Ультра, юнкер.  

На огірках у липні продовжуватиметься розвиток та поширення пероноспорозу, проявлення якого спостерігалось у червні, можливе також ураження культури антракнозом, бактеріозом. Інтенсивному розвитку хвороб сприятиме дощова погода, наявність рос, перепади нічних та денних температур повітря. Суха жарка погода сприятиме проявленню та розвитку борошнистої роси. Для захисту огірків від пероноспорозу застосовують препарати на основі діючих речовин: манкоцеб+металаксил, диметоморф+манкоцеб, азоксістробін, цимоксаніл+ манкоцеб, флуопіколід+ пропамокарб,  аметоктрадин+диметоморф; проти борошнистої роси – пенконазол, тіофанат-метил, трифорин; проти бактеріозу і антракнозу – азоксістробін.

Для роздрібного продажу населенню дозволені альєтт, квадрис, ефатол, інфініто, ридомілГолд, ордан, проти борошнистої роси топаз у рекомендованих нормах внесення, що вказані на упаковках.

У липні за умов переважання теплої сухої погоди у посадках овочевих культур зростатиме чисельність та шкодочинність сисних шкідників: попелиці, трипси, павутинний кліщ. Проти вищевказаних сисних шкідників застосовують інсектициди на основі: лямбда-цигалотрину, піриміфос-метилу, абамектину. Проти павутинного кліща ефективним є біологічний препарат актофіт.

На посадках капусти продовжуватимуть шкодити капустяна попелиця, рослини пошкоджуватимуть гусениці біланів, капустяної совки, молі. На пізній капусті шкодитимуть хрестоцвіті блішки літнього покоління. 

Проти капустяної совки, біланів, молі капусту захищають препаратами на основі: люфенурону, альфа-циперметрину, дифлубензурону, циантранілілпролу, тефлубензурону. Економічний поріг шкідливості для капустяної совки – 1-2 гусениці на рослину при заселеності 5% рослин. Проти капустяної попелиці застосовують препарати на основі: тіаметоксаму, дельтаметрину, лямбда-цигалотрин+тіаметоксаму, циантраніліл-пролу, зета-циперметрину при заселеності 5-10% рослин. Проти широкого переліку шкідників капусти (всіх перерахованих вище) дозволене використання препарату з сумішшю діючих речовин тіаметоксам+хлорантраніліпрол. Проти хвороб на посадках капусти (пероноспороз, альтернаріоз) дозволені фунгіциди на основі: флуопіколід+пропамокарбгідрохлориду, тебуконазол+флуопіраму, тебуконазол+ трифлоксістробіну.

Для роздрібного продажу населенню для захисту капусти від шкідників дозволені актара, альтекс, армет, борей, проклейм, термінатор, антигусінь, блискавка, енжіо, матч, оперкот у рекомендованих нормах, що вказані на упаковці. Проти хвороб – квадріс.

! При захисті картоплі та овочевих культур хімічними препаратами у липні, необхідно суворо дотримуватись періоду очікування до збору урожаю, який вказаний на упаковці препарату.

В яблуневих садах у липні відбуватиметься розвиток другого покоління яблуневої плодожерки, яка пошкоджуватиме плоди яблуні осінніх і зимових сортів. При відлові 3 і більше метеликів яблуневої плодожерки другого покоління на феромонну пастку за 7 днів зимові сорти яблуні захищають препаратами на основі діючих речовин: люфенурон, феноксикарб+люфенурон, новалурон.

В умовах жаркої, помірно вологої погоди на молодому прирості листків шкодитимуть сисні шкідники (різні види попелиць, кліщів). 

Посушлива жарка погода сприятиме розвитку борошнистої роси на сприйнятливих сортах. За теплої, з частими дощами і росами погоди, відбуватиметься подальший розвиток парші, плямистостей листя.

Проти гусениць яблуневої плодожерки, якщо не проводились обробітки інсектицидами-регуляторами росту, вказаними вище, та інших вищеперерахованих шкідників проводять обробіток одним із препаратів на основі діючих речовин: хлорантраніліпрол, фенітротіон, імідаклоприд, тіаклоприд, лямбда-цигалотрин, біфентрин, інші, відповідно до «Переліку…». Проти хвороб додають один із фунгіцидів на основі дитіанону, манкоцебу, каптану. Обробку проводять враховуючи кратність застосування і необхідність чергування препаратів з різним механізмом дії. Обробляють осінні і зимові сорти.

У виноградниках в липні триватиме розвиток та поширення хвороб - мілдью, чорної гнилі, оїдіуму, ураження якими спостерігалося у червні. У осередках поширення розвиватиметься друге покоління гронової листокрутки, листки пошкоджуватимуть кліщі. У період росту ягід, за пошкодження 3% і більше суцвіть гусеницями першого покоління гронової листокрутки, осередки вогнищ  шкідника обприскують одним із інсектицидів на основі: альфа-циперметрину, диметоату, тіаметоксам+хлорантраніліпролу, інших. При наявності 8-10 особин кліщів на листок застосовують препарати на основі: диметоату, гекситіазоксу, фенпіроксимату, тебуфенпіраду, біфентрину, клофентезину, інших.

Проти мілдью, чорної плямистості, інших хвороб виноградники обприскують одним із фунгіцидів на основі діючих речовин: пропінеб, дитіанон, металаксил+манкоцеб, азоксистробін, пропінеб+іпровалікарб, цимоксаніл+фамоксадон, піраклостробін+метирам, диметоморф+манкоцеб, диметоморф+дитіанон, аметоктрадин+ диметоморф, мандипропамід+хлорокис міді, крезоксим-метил, ціазофамід, інші дозволені.

Осередки ураження оїдіумом обробляють одним із фунгіцидів на основі діючих речовин: тебуконазол+трифлоксістробін, дифеноконазол+цифлуфенамід, пенконазол, крезоксим-метил, трифлоксістробін, тебуконазол+тріадименол+спіроксамін, проквіназид, проквіназид+тетраконазол, інші, відповідно до «Переліку…».

Проти чорної гнилі дозволені до використання препарати на основі дифеноконазол+цифлуфенаміду.

У разі ураження сірою гниллю проводять обприскування препаратами з діючими речовинами: азоксістробін, флудіоксоніл+ципродиніл, фенгексамід.

Для роздрібного продажу населенню дозволені фунгіциди для захисту від мілдью: танос, ридомілГолд, проти мілдью і оїдіуму стробі, захисник, у рекомендованих нормах внесення.

При проведенні обробітків необхідно враховувати строки очікування до збору урожаю, а також про індивідуальні засоби захисту.

Окремо про боротьбу зі слимаками.Через часті затяжні дощі, хмарну погоду та високу вологість збільшилася кількість слимаків, зокрема на площах овочевих культур, картоплі, насадженнях полуниці. Позитивнийвплив на цемалище й теплізими, через якіяйцяцихшкідниківуспішноперезимували.Повністюзнищитислимаків складно, але суттєвообмежитичисельністьцілкомможливо.

   Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області звертають увагу, що найкращий час для боротьби зі слимаками – від травня до липня; в цей час необхідно намагатися їх якнайбільше знищити агротехнічним способом, насамперед виполюванням бур’янів, обкошуванням ділянок, рихленням грунту, а також проводити міжрядні обробітки, оскільки у серпні вони відкладають нові яйця.

 Ефективним є механічнийспосіб – ручнийзбірмолюсків. Збираютьслимаків з рослин та грунту у вологу погоду, післядощу, вночі та вранці по росі. У цей час молюски активно повзають і харчуються. Зібранихслимаківзнищують у міцному соляному розчині, абозаливають крутим кип’яткомчиспалюють.

 Доситьдієвим заходом є встановленняпасток з використанням пива, абосумішідріжджів та меду. Необхіднозаповнитиємністьвищевказаноюречовиною та заглибитиїї на рівніземлі. Молюскипідповзуть на запах і потраплять в суміш. Кожні 2-4 дніперевірятипастки, звільнятивідшкідників і заповнюватиновимрозчином.

 Слимакидужечутливі до вапна (негашеного або хлорного). Після контакту з ним швидко гинуть. Посипаютьвапном грядки пізноввечеріабовночі, коли з укриттіввиходятьшкідники (найбільшактивніслимакиміж 21 та 2 годинами ночі),щобпоживитися (20–30 грамів на квадратний метр). Вапнодіє, лише прямо потрапляючи на тіломолюска. Однак у вологу погоду ефективністьїхнизька: слимаки легко очищаютьсявідпотрапляння на них їдкихчастинокзавдякирясномуслизовиділенню.Деякігосподаріпосипаютьслимаків і грунт сіллю. Робитице в жодномуразі не потрібно. Сільруйнуєфізико-хімічний склад грунту.

Такожзахищаютьрослинивідслимаків, розсипавши по поверхніґрунтудоріжки з мінеральних добрив( суперфрсфат) по краях грядки. При цьомуважливо не порушити правильного режиму підживлення. Можливо змішувати вапно і суперфосфа, чи вапно і тютюновий пил.  Пропорції взагалі, за різнимиданими, 1:2 або 1:1 – одна частинавапна, одна частинатютюнового пилу. Такі суміші використовують сухими,  обпилюючи посіви на присадибних ділянках.

Щостосуєтьсяхімічного методу боротьби, то на даний час в «Перелікупестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» для роздрібного продажу населеннюзареєстрованеінноваційнемікродобриво з ламациднимефектом «Авангард А Антислимак» – норма витрати препарату 30 г на 30-40 кв.м. ( рівномірневнесення в рядки, не ближченіж 20 см до рослини в місцяхпересування та розмноженняслимаків), а такожНупрід 600, ТН (суниця, розсада, картопля) – 4-8 мл на 1 л води, внесення препарату в суміш, щоскладається з глини, перегною та води, в яку занурюютькореневу систему розсади перед їївисаджуванням в грунт.

 

 

                                            Держпродспоживслужба в Закарпатській області                                                              

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь