ПАМ"ЯТКА ЩОДО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ САНІТАРНОГО ТА ЕПІДЕМІЧНОГО БЛАГОПОЛУЧЧЯ НАСЕЛЕННЯ
Дата: 18.03.2022 09:48
Кількість переглядів: 673
Пам'ятка щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення під час екстреного облаштування місць тимчасового перебування осіб, які вимушені покинути місцяп остійного проживання у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації
Мінімальні вимоги до місць тимчасового перебування, затвердженні наказом Міністерства охорони здоров’я України від 10.03.2022 № 458
- Температура у приміщеннях повинна бути максимально наближені до рекомендованих: 18 °C, вологістьповітря у приміщеннях не вище 70%.
- Люди, які перебувають у місцях тимчасового перебування, у холодну пору року мають бути забезпечені теплим одягом і ковдрами;
- .При розміщенні спальних місць необхідно формувати мінімальну відстань між ними в 1 м та 0,8 м від зовнішніх стін.
- Забезпечити взаємодію із закладами охорони здоров'я, які надають медичну допомогу на відповідній території.
- Забезпечи тимеханізми доступу до медично їдопомоги та лікарських засобів осіб, які знаходяться у місці тимчасового перебування.
- При перебуванні одночасно понад 100 осіб рекомендовано наявність медичного працівника .
- Можливість забезпечити первинний медичний огляд при прибутті та перебуванні у місцях тимчасового перебування.
- Необхідно передбачитим ожливість виокремлення приміщення для тимчасового перебування захворілих до прибуття медичних працівників. У разі відсутності окремого приміщення виділяють частину приміщення, яку виокремлюють (наприклад, ширмою), з мінімальною відстанню в 1,5 – 2 м до іншихо сіб..
- Люди з ознаками гострогореспіраторного захворювання мають бути відокремлені від інших та обов’язково носити засоби індивідуального захисту, зокрема маски, що прикривають ніс і рот.
- В місцях тимчасового перебування повинні бути наявні рідке милом, антисептики, паперові рушники, облаштовані місця для обробки рук антисептиком.
- Проводити регулярне провітрювання не менше трьох разів на добу.
- Проводити вологе прибирання – один раз на добу.
- Проводити дезінфекцію поверхонь, до яких часто доторкуються не менше 2 разів на добу
- Вологе прибирання іззастосуванням мийно-дезінфікуючих засобів в місцях тимчасового перебування проводиться не менше одного разу на тиждень
- Прибирання із застосуванням мийно-дезінфікуючихз асобів санвузлів в місцях тимчасового перебування проводиться щоденно
- Місця тимчасового перебуванняо блаштовуються з розрахунку наявності: душових - не менше ніж 1 на 50 осіб; умивальників - 1 кран на 5-7 осіб
- Постачання питної води - 20 літрів на людину на добу; постачання води для санітарно-гігієнічних потреб - 50 літрів.
- На території місць тимчасового перебування має бути організоване місце для зберігання продуктів харчування відповідно до умов зберігання харчових продуктів. Продукти, що швидко псуються необхідно зберігати у холодильному обладнанні при температурі + 4°С або нижче.
- Наголошувати людям про головне: не вживати продукти, що швидко псуються та які зберігалися без холодильника, після завершення терміну придатності або за найменшої підозри на те, що вони зіпсувалися!