A A A K K K
для людей із порушенням зору
Воловецька селищна рада
Закарпатська область

ІНФОРМАЦІЯ ВІД БЮРО ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ

Дата: 30.03.2022 15:21
Кількість переглядів: 498

 

    Укладення шлюбу в умовах воєнного стану

 

Відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 “Про введення воєнного стану в Україні? Кабінет Міністрів України врегулював деякі питання державної реєстрації шлюбу в умовах воєнного стану та прийняв постанову №213 від 07.03.2022.

В умовах воєнного стану державна реєстрація шлюбу може проводитися відділами ДРАЦСу (державної реєстрації актів цивільного стану) без особистої присутності  нареченого (нареченої) або й обох.

Але за однієї умови – хтось у парі має бути військовослужбовцем. Йдеться про ЗСУ, СБУ, Службу зовнішньої розвідки, Державну прикордонну службу, Управління державної охорони та Національної гвардії.

Також право одружитися на відстані мають поліцейські, працівники ДБР, Державної кримінально-виконавчої служби, НАБУ, Бюро економічної безпеки та працівники закладу охорони здоров’я.

Шлюб можна буде укласти без особистої присутності одного або обох наречених. Під час церемонії можна використовувати відеозв’язок.

Щоб укласти такий шлюб військовослужбовець чи військовослужбовці мають лише подати заяву про державну реєстрацію шлюбу своєму командиру (ця заява автоматично вважається фактом надання згоди), а далі командир засвідчує справжність заяви і передає її до ДРАЦСу.

Заява повинна містити інформацію про прізвище, ім’я та по батькові, дату народження, громадянство. У разі бажання змінити прізвище або приєднати до свого прізвище нареченого (нареченої), про це також треба вказати у заяві.

Факт реєстрації шлюбу, якщо один із наречених є військовослужбовцем, також може засвідчуватися актом про укладення шлюбу, який складається безпосередньо командиром (керівником) військовослужбовця та скріплюється гербовою печаткою відповідного органу. Акт може складатися без особистої присутності одного чи обох наречених з використанням доступних засобів відеозв’язку з тим із наречених, хто відсутній, або з обома відсутніми нареченими.

Крім того, акт реєстрації шлюбу може засвідчуватися актом, який складається керівником закладу охорони здоров’я, в якому перебувають або працюють один чи обоє наречених та скріплюється печаткою (за наявності) цього закладу.

Актовий запис про шлюб складається відділом державної реєстрації актів цивільного стану в день отримання заяви про державну реєстрацію шлюбу від військовослужбовця.

Свідоцтво про шлюб може отримати один з подружжя в будь-якому відділі реєстрації, якщо такі відомості вже внесені до реєстру, якщо отримання свідоцтва у відділі державної реєстрації актів цивільного стану, у якому зареєстровано шлюб,  було неможливим .

 

 

 

                                                 Воловецьке бюро правової допомоги

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь