A A A K K K
для людей із порушенням зору
Воловецька селищна рада
Закарпатська область

ІНФОРМАЦІЯ ВІД БЮРО ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ

Дата: 26.10.2022 13:35
Кількість переглядів: 257

Нові строки для звернення до суду по трудових спорах

Законодавство про працю зазнало важливих змін в порядку звернення громадян до суду у разі виникнення трудових спорів, зокрема, змінились строки таких звернень.

Починаючи із 19.07.2022 року діє Закон № 2352, який оновив норми ст. 233 КЗпП.

Працівник може звернутися із заявою про вирішення трудового спору безпосередньо до суду в тримісячний строк з дня, коли він дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права, крім випадків, передбачених ч. 2 ст. 233 КЗпП

Із заявою про вирішення трудового спору у справах про звільнення працівник може звернутись до суду в місячний строк з дня вручення копії наказу (розпорядження) про звільнення, а у справах про виплату всіх сум, що належать працівникові при звільненні, - у тримісячний строк з дня одержання ним письмового повідомлення про суми, нараховані та виплачені йому при звільненні (ст. 116 КЗпП).

Раніше при разі порушенні законодавства про оплату праці працівник мав право звернутися до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати без обмеження будь-яким строком. Але із 19.07.2022 року звернутися із заявою про виплату всіх сум, що належать працівникові в разі звільнення, він може у 3-місячний строк із дня одержання ним письмового повідомлення про суми, нараховані та виплачені йому при звільненні.

Якщо питання не йде про порушення трудових прав при звільненні, то діє загальний строк для вирішення трудових спорів - 3 місяці.

Якщо працівник з поважних причин пропустив установлені строки для звернення до суду, то суд може поновити ці строки.

Проте, терміни поновлення теж зазнали змін. Тепер у ст. 234 КЗпП вказано, що поновлення строків, пропущених з поважних причин, можливе, якщо з дня отримання копії наказу (розпорядження) про звільнення або письмового повідомлення про суми, нараховані та виплачені працівникові при звільненні, минуло не більше одного року. Раніше таких обмежень у часі не було.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь